Zelňačka s klobáskou
18. října 2021
Zelňačka s paprikou a paprikovou klobáskou
Suroviny
500 g kysaného bílého zelí, 4 velké brambory, 200g zakysané smetany, 1 středně velká cibule, 1 stroužek česneku, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 5 zrnek celého pepře, 1 lžička celého kmínu, mořská sůl, 1 lžíce mleté červené papriky, 2 nožičky paprikové klobásy (nejlépe pikantní), trochu slunečnicového oleje,1 hrst sušených hub
Postup
Sušené houby namočte do vlažné vody. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Dejte je do hrnce, přilijte vodu, aby byly ponořené, přidejte sůl a kmín a vařte do změknutí.
Kysané zelí dejte do sítka, lák částečně zadržte a jen jednou krátce propláchněte studenou vodou. Zelí vařte samostatně v jiném hrnci, zalijte studenou vodou, přidejte bobkový list, nové koření, pepř, namočené houby a vařte do měkka. Cibuli nakrájejte na jemno a nechte zpěnit na tuku. Přidejte na plátky nakrájenou klobásku a nastrouhaný stroužek česneku. Vše lehce osmahněte a přidejte mletou papriku. Tu osmahněte jen krátce, aby nezhořkla. Opečenou klobásku s paprikou přidejte k zelí.
Jakmile je zelí měkké, přidejte k němu uvařené brambory a uveďte opět do varu. Sejměte z ohně, vmíchejte zakysanou smetanu a už jen prohřejte. Ochuťte solí, cukrem, případně přidejte lák ze zelí, pokud je to potřeba.
Pokud máte někdo rád polévku hustší, může si do zakysané smetany zamíchat polévkovou lžíci hladké mouky. V tom případě bude potřeba polévku ještě minimálně 20 minut povařit, aby se mouka provařila.
Dobrou chuť přeje šéfkuchař Jiří Švestka ml. a jeho kuchařský tým