Svatomartinská husa
02. listopadu 2021
Pečená husa s bramborovými lokšemi a červeným malinovým zelím
Jak se to říká? „Na svatého Martina, husu a džbán vína.“ A když vína, tak toho pravého, mladého moravského svatomartinského. A k němu si pochutnejte na pečené husičce s červeným zelím a domácími bramborovými lokšemi.
Suroviny a postup na pečenou husu
1 celá husa, sůl, kmín, 4 jablka
Očištěnou a omytou husu si připravte nejlépe den předem: dejte do pekáče, důkladně nasolte, okmínujte z obou stran a nechte přes noc v lednici. Před samotným pečením rozkrojte dvě jablka a vložte do husy. Díky nim zůstane husa hezky šťavnatá. Zbytek jablek rozkrojte na čtvrtky a položte je kolem husy.
Druhý den podlijte husu vodou, případně i svatomartinským vínem, dejte do trouby, kterou jste předehřáli na 180 stupňů, a pečte 20 minut. Následně teplotu v troubě stáhněte na 140 stupňů a za občasného podlévání výpekem pečte přibližně další čtyři hodiny (na první dvě můžete přikrýt alobalem). Pro docílení křupavé kůrčičky na poslední čtvrt hodinu zvýšte teplotu v troubě na 240°C a poctivě co chvíli polévejte výpekem
Suroviny a postup na bramborové lokše
400 g uvařených brambor, 130 g hladké mouky, sůl, lžíce sádla na pomaštění
Pánev nebo plotýnku nechte zahřívat. V kastrůlku rozehřejte sádlo na pomaštění placek a připravte si mašlovačku nebo štěteček na potírání.
Uvařené, oloupané a studené brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte mouku, sůl a vypracujte těsto, z kterého udělejte váleček asi jako na bramborové knedlíky. Části těsta odkrajujte a na pomoučeném vále rozvalujte na tenké placky silné 2-3 mm. Do rozpálené pánve vložte placku a nechte ji postupně opéct z obou stran. Netrvá to déle než 3 – 4 minuty. Upečenou placku přemístíme do misky a jednu stranu potřeme sádlem.
Suroviny a postup na červené malinové zelí
1 střední hlávka červeného zelí, 1 cibule, 30g másla, 100 g třtinového cukru, sůl, pepř, ocet, 100 ml červeného vína, 1-2 brambory, 100g čerstvých nebo mražených malin
Na másle osmažte na jemno nakrájenou cibuli a ke konci přidejte třtinový cukr, opražte, nechte zkaramelizovat a potom přidejte nakrouhané červené zelí. To orestujte, podlijte vodou a duste na mírném ohni pod pokličkou za občasného míchání asi 20 minut. Zelí osolte, opepřete, přidejte ocet, podlijte červeným vínem a dále duste pod pokličkou. Podle potřeby dále zelí podlévejte vodou, dokud částečně nezměkne. Očistěte brambory a najemno nastrouhejte k zelí. Škrob z nastruhaných brambor nám zelí hezky zahustí. Promíchejte a dále duste, dokud zelí nezměkne. Podle potřeby stále podlívejte vodou. Přidáme maliny, které do zelí vmícháme. Nakonec dochutíme podle potřeby octem a cukrem.
Dobrou chuť vám přeje šéfkuchař Jiří Švestka ml. a jeho tým