Pečená krkovička

Vepřová krkovička, zadělávaná ředkev, žemlový knedlík

Suroviny na pečenou krkovičku

1kg vepřová krkovice bez kosti, 2 větší cibule, 8 stroužků česneku, 1 lžička kmínu, sůl, pepř

Suroviny na zadělávanou ředkev

1ks bílá ředkev (cca 800g), 1 ks cibule, 50 g anglická slanina, 300 ml smetana ke šlehání, sůl, pepř

Suroviny na žemlový knedlík

6 rohlíků ideálně 1 – 2 dny starých, 2 vejce, 150 g polohrubé mouky, 100 ml mléka, sůl

Postup

Vepřovou krkovici v celku osolte, opepřete, vmasírujte třený česnek a okmínujte. Cibuli nakrájejte na menší kostky, dejte na dno pekáče a na cibuli vložte okořeněné maso, podlijte vodou, zakryjte a pečte při teplotě 180 °C doměkka. Během pečení krkovici polévejte vlastní šťávou a podle potřeby podlévejte vodou. Asi 15 minut před dokončením maso odkryjte, teplotu zvýšte na 220 °C a dopečte dozlatova.

Slaninu nakrájejte na kostičky, vyškvařte v hrnci a přidejte najemno krájenou cibuli. Až cibulka zesklovatí, přidejte očištěnou a na tenké nudličky nakrájenou ředkev. Zvolna orestujte, nechte vydusit vodu a vmíchejte smetanu. Osolte, opepřete a povařte, dokud se smetana nezredukuje do lehce hustší konzistence.

V pánvi na sucho opečte na kostičky nakrájené rohlíky a nechte vychladnout. Přidejte žloutky, mouku, mléko, osolte a vše promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh, který nakonec přidejte ke směsi a jemně do ní zapracujte. Vytvarujte kulaté knedlíky a cca 10 minut vařte v lehce osolené vodě.

Dobrou chuť přeje šéfkuchař Jiří Švestka ml. a jeho kuchařský tým