Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo

Suroviny

200 g chlebový kvásek, 20 g sušené houby, 2 ks vejce, 50 g cibule, 50 g máslo, 400 g brambory, kmín, sůl, pepř

Postup

Sušené houby namočte na 10 minut do hrnku s vlažnou vodou, aby změkly. Dejte si vařit 1 litr vody. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a vložte do vařící vody spolu se solí, pepřem, kmínem a namočenými houbami.

Rozmíchejte si chlebový kvásek v trošce vlažné vody a přimíchejte ho do hrnce s vodou a dalšími surovinami. My používáme chlebový kvásek od pekaře, který je už v kašovité formě. Prodává se však i sušený. Tam je ale potřeba počítat s tím, že ho musíte namočit dopředu alespoň na hodinu ale nejlépe den předem. Za občasného míchání vařte přibližně půl hodiny.

Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte nadrobno. Usmažte ji na másle dozlatova. K cibuli přidejte vejce a zlehka promíchejte. Vejce nesmažte, mají zůstat částečně syrová. Zamíchejte je do polévky a krátce povařte.

Servírujte ideálně s čerstvým chlebem a dozdobte čerstvě nasekanou pažitkou.

Dobrou chuť přeje šéfkuchař Jiří Švestka ml. a jeho kuchařský tým