Kančí guláš

Kančí guláš

Suroviny

1 kg kančí plec, slunečnicový olej, 750 g cibule, 100 g slanina, 1 lžička kmínu, 5 stroužků česneku, 2 lžíce sladká paprika, 1 lžíce rajský protlak, 300 ml červené víno, 1 l hovězí vývar, 1 lžíce jalovce, 1/2 lžičky celého pepře, 1 lžička nového koření, 3 bobkové listy, 2 brambory střední velikosti, sůl, mletý pepř

Postup

Kančí maso očistěte a nakrájejte na kostky. Dobře je osolte, opepřete, zakápněte slunečnicovým olejem a nechte chvíli odležet. Cibuli nakrájejte nadrobno, ve velkém hrnci rozehřejte olej a na středním stupni orestujte cibuli dozlatova. Slaninu nakrájejte na kostičky a spolu s kmínem přidejte k cibuli.

Až začne mít cibule hnědou barvu přidejte kančí maso, které opékejte, dokud se nevypaří všechna voda, přidejte prolisovaný česnek, protlak a znovu restujte. Poté přilijte červené víno, které nechte trochu odpařit, přisypte červenou papriku, krátce orestujte a zalijte vývarem. Osolte, přidejte jalovec, celý pepř, nové koření, bobkový list (koření ideálně zabalte do gázy, snáze ho pak z hotového jídla vyjmete) a přiveďte k varu. Přiklopte a na středním stupni nechte táhnout dokud nebude maso měkké. V průběhu vaření občas promíchejte.

Jakmile je maso dostatečně měkké, nastrouhejte do guláše na jemno oloupané brambory, které guláš zahustí a není potřeba používat mouku. Zahuštěný guláš ještě pár minut povařte. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Dobrou chuť přeje šéfkuchař Jiří Švestka ml. a jeho kuchařský tým