Jeseter s kroupami

Filet z jesetera se zeleninovo kroupovým rizotem

Suroviny

600 g filetu z jesetera (nebo jakékoliv jiná ryby), 300 g ječných krup, 500 g červené řepy, 150 g tuřínu, 150 g červené papriky, 150 g řapíkatého celeru, 100 g cibule, 1 stroužek česneku, 1 ks jarní cibulky, olivový olej, 100 g másla, svazek hladkolisté petržele, 100 ml bílého vína, sůl, pepř, limetka

Postup

Červenou řepu oloupejte, nakrájejte a udělejte z ní fresh džus (pokud nemáte odšťavňovač, můžete rozmixovat). Šťávu dejte do kastrolu, osolte, vložte propláchnuté kroupy a přidejte ještě vodu, aby byly kroupy dostatečně ponořené. Vařte do měkka. Kroupy budou mít krásnou červenou barvu.

Mezitím si nakrájejte na malé kostičky zeleninu a cibuli na jemno. Česnek utřete. Uvařené kroupy sceďte a nechte stranou.

Rybu vložte na plech, osolte, opepřete, pokapejte limetkovou šťávou, rozdělte na filety máslo a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C cca 15-20 minut podle tloušťky ryby.

Olivový olej rozehřejte v pánvi a zlehka na něm orestujte cibuli a zeleninu. Přidejte kroupy, česnek, sůl, pepř a bílé víno. Nechte jej odvařit a na závěr zamíchejte posekanou jarní cibulku a hladkolistou petržel.

Dobrou chuť přeje šéfkuchař Jiří Švestka ml. a jeho kuchařský tým