Jehněčí kolínko na zelenině
21. března 2022
Vykostěné jehněčí kolínko pečené na zelenině a červeném víně, šťouchané brambory s jarní cibulkou
Suroviny na kolínko
4 ks jehněčích kolínek, 240 g oloupané cibule, 120 g másla, 100 g oloupaného celeru, 100 g oloupané mrkve, 100 g oloupané petržele, 4 l drůbežího vývaru, 700 ml suchého červeného vína, 6 stroužků česneku, 6 lžic řepkového oleje, 12 kuliček černého pepře, 4 bobkové listy, 4 lžíce rajského protlaku, 2 větvičky rozmarýnu, mletý pepř, sůl
Suroviny na šťouchané brambory
700 g oloupaných brambor, sůl, 100 g másla, 100 ml smetany, 2 ks jarní cibulky
Postup
Troubu si rozehřejte na 160 °C.
Cibuli nakrájejte nahrubo. Mrkev, celer a petržel nakrájejte na nudličky. Česnek oloupejte a dva stroužky rozetřete. Kolínka vykostěte, osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a lehce potřete česnekem. Maso zabalte do rolády a svážte motouzem.
V kastrolu na vyšším ohni rozpalte olej. Rolády z kolínek ze všech stran opečte dozlatova a dejte stranou. Stáhněte oheň na polovinu, do kastrolu přidejte 60 g másla, nakrájenou zeleninu a cibuli a za častého míchání vše orestujte dozlatova. Přidejte kuličky pepře, bobkové listy, protlak a rozmarýn a vše za stálého míchání 1 minutu restujte. Přilijte víno, přiveďte ho k varu a zamíchejte. Vložte zpět kolínka, oheň stáhněte na polovinu a víno odvařte na polovinu původního objemu. Přidejte zbylý česnek a drůbeží vývar a přiveďte k varu. Kastrol přiklopte poklicí nebo alobalem a vložte ho do rozehřáté trouby. Pečeme cca 1,5 hodiny, nebo dokud maso není zcela měkké.
Upečená kolínka vyjměte opatrně z kastrolu a dejte stranou na teplé místo. Z povrchu šťávy stáhněte naběračkou tuk a vyhoďte ho. Šťávu přeceďte přes jemné síto do čistého kastrolu a nechte zavařit. Stáhněte z ohně a postupně vmíchejte na kostičky nakrájený zbytek chlazeného másla. V případě potřeby omáčku dochuťte solí. Z masa sejmeme provázek a nakrájíme na plátky.
Brambory uvařte v osolené vodě, sceďte a rozmačkejte šťouchadlem spolu s máslem a smetanou. Nakonec zamíchejte nakrájenou jarní cibulku.
Dobrou chuť přeje šéfkuchař Jiří Švestka ml. a jeho kuchařský tým