Guliváry s mákem
25. října 2021
Švestkové guliváry s perníkem nebo mákem
Suroviny
700 g uvařených, vychladlých a oloupaných brambor, 5 vajec, 200 g hrubá mouka, sůl, švestky, máslo, cukr moučka, strouhaný perník nebo mák
Postup
Brambory nastrouhejte nebo rozmačkejte, přidejte vejce, mouku a špetku soli. Vypracujte přiměřeně pevné těsto, které rozválejte a nakrájejte na čtverce, na které položte švestky bez pecek obalené v cukru. Ty zabalte do těsta tak, že z něj vytvoříte kulaté knedlíčky.
Vařte cca 15 minut ve vroucí vodě. Hotové posypte mletým mákem nebo strouhaným perníkem, moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.
Dobrou chuť přeje náš bývalý šéfkuchař Jiří Švestka st.