Dýňové rizoto

Dýňové rizoto s kozím sýrem a pekanovými ořechy

Suroviny

cca 1kg dýně Hokaido, 350 g kulatozrné rýže, 250 ml bílého vína, 1,5 L zeleninového vývaru, 4 stroužky česneku, 1 střední cibule, 2 lahůdkové cibulky, sůl, pepř, olivový olej, čerstvý kozí sýr, pekanové ořechy

Postup

Troubu předehřejte na 180°C, Dýni rozpulte, semínka vydlabejte a položte dýni na plech vyložený pečícím papírem slupkou nahoru. Pečte cca 30 minut, dokud dýně nezměkne. Po upečení nechte zchladnout a oloupejte. Dužinu rozmixujte dohladka.

Ve větším hrnci rozpalte olej, vsypte cibuli a nechte zesklovatět. Pak přidejte rýži, promíchejte a za stálého míchání cca 3 minuty opékejte. Přilijte víno a vařte asi 5 minut, nebo dokud se nevsákne. Poté po částech přilévejte vývar. Každou další část přidejte, až když se předchozí vstřebá. Zároveň dbejte, aby rýže byla tak akorát potopená a nikdy se vám nepřipálila ke dnu.

Nakonec do měkké rýže vmíchejte dýňové pyré, lahůdkovou cibulku, česnek a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s kousky kozího sýra a pekanových ořechů.

Dobrou chuť vám přeje šéfkuchař Jiří Švestka a jeho kuchařský tým