Čokoládové vajíčko s ovocem

Čokoládové vajíčko s ovocem a mascarpone krémem

Suroviny:

140 g kvalitní bílé čokolády, 140 g cukrářské kakaové bílé polevy, 100 g mascarpone, 100 ml smetany ke šlehání, půl limety, 1 – 2 polévkové lžíce medu, 50 g cukru moučka, 50 g loupaných mandlí, 40 g hladké mouky, 20 g kakaa, 30 g másla, mix čerstvého ovoce (maliny, borůvky, žlutý meloun), pár plátků jablek, jedlé květy na zdobení

Postup kakaová hlína:

rozpuštěné máslo smíchejte společně s cukrem moučkou, hladkou moukou, mletými mandlemi a kakaem. Kakao, cukr moučku a hladkou mouku prosejte přes jemné síto. Směs rozprostřete na plech s pečícím papírem a pečte cca 10 minut na 150 °C. Upečenou, vychladlou hlínu skladujte v uzavřené nádobě s plátky jablek. Hlína tak zůstane vlhká.

Postup krém:

Mascarpone smíchejte s medem, nastrouhanou limetkovou kůrou a trochou šťávy z limetky. Nakonec vmíchat lehce vyšlehanou smetanu. 

Postup čokoládové vajíčkové misky:

Bílou čokoládu smíchejte 1:1 s cukrářskou bílou polevou a pomalu rozehřejte ve vodní lázni. Mašlovačkou nanášejte rozpuštěnou čokoládu ve třech vrstvách do silikonové formy ve tvaru vajíček (tzn. vytřeme formu, necháme zatuhnout a takto opakujeme 3x). Před vyjmutím čokoládové misky z formy je nechte ztuhnout v mrazáku, jdou lépe z formy vyjmout. 

Servírování:

Na talíř vytvořte kopeček z hlíny, položte do středu čokoládové vajíčko, do jedné poloviny nastříkejte krém, který ozdobte malinami a borůvkami. Do druhé poloviny vložte kuličky vyrobené z melounu pomocí tvořítka. Na závěr posypte jedlými květy.

Dobrou chuť vám přeje cukrářka Markéta Bačová.