Batátový krém

Batátový krém s kokosovým mlékem

Suroviny

0,5 kg batátů, 2 bílé cibule (cca 120 g), 2 mrkve (cca 100 g), 1 stroužek česneku, 0,5 L kokosového mléka, 1 L zeleninového vývaru, 1 lžíce kurkumy (cca 15 g), 1 lžíce cukru (cca 15 g), 2 limety, sůl, olivový olej

Postup

Batáty oloupejte a nakrájejte na kostky. Stejně tak připravte cibuli a mrkev. Kostky by měly být přibližně stejně velké. Batáty a mrkev se budou vařit přibližně stejnou dobu.

Vše restujte v hrnci na pár kapkách oleje. Tmavá barva je pro tuto polévku nežádoucí, proto při restování stále míchejte. Přidejte lžíci cukru, který nechte zkaramelizovat, poté přidejte česnek a kurkumu, promíchejte a zalijte vývarem.

Nechte cca 20 minut povařit, dokud nebudou batáty úplně měkké. Poté přilijte kokosové mléko a nechte ještě 2 minuty vařit.

Vše do hladka rozmixujte, osolte a přidejte limetkovou šťávu. Batáty jsou sladké brambory a kyselost polévku skvěle vyváží. Ještě chvilku povařte a dle chuti dosolte.

Dobrou chuť přeje šéfkuchař Jiří Švestka ml. a jeho kuchařský tým